Waar (huis)dieren vroeger slechts een handig hulpje waren in het dagelijks leven, zijn ze nu echt onderdeel van ons gezin geworden. Sinds de tijd van het internet zijn er ook heuse huisdier celebrities, dieren die wereldwijd bekend zijn. Maar ook voor de tijd van het internet waren er al dieren die hun stempel hebben achtergelaten in de geschiedenis. Hieronder lees je over een paar van deze uitzonderlijke dieren.

Laika de ruimtehond

Laika is misschien wel een van de bekendere dieren die viral is gegaan in de vorige eeuw. Deze Russische Jack Russel Terriër was het eerste levende wezen dat rond de aarde cirkelde. Laika was een straathond en werd uitgekozen voor het project in 1957. Achteraf is het project wel meer dan controversioneel te noemen, de Spoetnik 2 waarmee Laika werd gelanceerd was namelijk niet ontworpen om weer terug te keren naar aarde en verbrandde bij terugkeer in de atmosfeer. Laika was daarvoor al gestorven van de stress en aan oververhitting. :’(

Dolly het schaap

Op het eerste gezicht lijkt Dolly gewoon op een doorsnee schaap, maar niets is minder waar. Dolly is de eerste kloon van een volwassen zoogdier. Het DNA waaruit Dolly is ontstaan, lag in een celkern van een cel van het uierweefsel van een volwassen ooi. Uit dit DNA is in 1997 Dolly geboren. Dolly is uiteindelijk overleden aan een longontsteking.

Lassie de tv-ster

De televisieserie Lassie heeft het zo’n 20 jaar volgehouden op de Nederlandse tv. De serie over de Schotse Collie werd uitgezonden van 1962 tot 1980. Maar natuurlijk is Lassie al die jaren niet door maar 1 hond gespeeld, eigenlijk waren er 5 Lassies, allemaal familie van de Collie Pal die in de pilots de hoofdrol speelde.

De honden van Pavlov

Pavlov was een gedragsdeskundige die zich in de 20e eeuw bezighield met het gedrag van honden. Hij gebruikte zijn eigen honden voor zijn onderzoeken. Tijdens het onderzoeken ontdekte hij per ongeluk de trainingsmethode conditioneren. Hij liet een bel rinkelen wanneer hij z’n honden eten gaf. Na dit een paar keer te doen, liet hij alleen de bel rinkelen, maar gaf niet het voer. Toch gingen de honden kwijlen. Ze dachten dat de bel betekende dat ze eten kregen.

Dit onderzoek heeft veel betekend voor de manieren waarop wij tegenwoordig onze dieren trainen. Clickertraining is namelijk een perfect voorbeeld van conditioneren.

Meer Toby blogs