Het staartbotje ofwel stuitje, is het enige wat wij mensen nog over hebben van onze voorouders met een staart. In tegenstelling tot bij de hond, bleek de staart tijdens de evolutie van de mens geen nut meer te hebben. De hondenstaart wordt onder andere gebruikt als praktisch middel om in evenwicht te blijven. Maar de houding van de staart kan ook veel zeggen over de gemoedstoestand van je hond.

De staart is een communicatiemiddel

De voornaamste functie van de staart is dat het dient als communicatiemiddel. Honden kunnen niet praten, dus ze hebben andere middelen nodig om te kunnen communiceren. Aan de manier waarop de hond zijn staart beweegt zien niet alleen andere dieren, maar ook wij mensen hoe de hond zich voelt.

Een paar voorbeelden:

Als een hond zijn staart tussen de benen plaatst, is hij angstig. De hond vindt de situatie waar hij zich in bevindt niet leuk.

Als de staart niet helemaal tussen de achterpoten zit, maar wel naar beneden hangt en de achterpoten zijn licht gebogen, dan is de hond timide of onzeker.

Aan de andere kant van het spectrum heb je de zelfverzekerde hond waarbij de staart diagonaal omhoog staat.

Zo zijn er nog veel meer signalen die je aan de houding van de staart kunt aflezen.

Een kwispelende hond

is niet altijd blij

Een misverstand over de hondenstaart is dat een kwispelende hond per definitie een blije hond is. Dat is niet altijd waar. Een snelle kwispel betekent bij voorbeeld opwinding en een trage kwispel, waarbij de staart laag hangt, is een teken van onzekerheid.

Onderzoekers in Italië hebben in 2007 onderzoek gedaan naar kwispelen. Dertig honden werden telkens 60 seconden geconfronteerd met verschillende prikkels: het baasje, een onbekend persoon, een zelfverzekerde hond, een onbekende hond en een kat. Het bleek dat de honden bij het zien van hun eigen baasje gingen kwispelen met een afwijking naar rechts. Ook bij een onbekend persoon en een kat ging de kwispel meer naar rechts, echter wel iets langzamer. Bij het zien van een zelfverzekerde en onbekende hond werd er overwegend naar links gekwispeld.

Honden gebruiken hun staart voor een duidelijke, open communicatie, mits je het door hebt. Kun jij zien wat jouw hond je wil vertellen?

Meer Toby blogs