Als honden één ding goed kunnen, is het wel snuffelen. Honden kunnen als ze willen wel urenlang buiten snuffelen, aan bosjes, aan bomen, in de sneeuw; soms tot ergernis van de baasjes. Maar een hond kan er niks aan doen, ze hebben nou eenmaal zo’n sterke neus, daar moeten ze gebruik van maken. Maar wat maakt een hondenneus nou zoveel beter dan een mensenneus?

Om te beginnen kan een hond veel vaker inademen dan de mens, zo’n 300 keer per minuut. Elke keer als de hond opnieuw inademt, komt er nieuwe en verse lucht naar binnen. Zo krijgt een hond vaker verse geuren naar binnen dan de mens. Daarbij heeft een mens ongeveer 5 miljoen reukcellen om dingen mee te ruiken. De hond heeft daarentegen tussen de 125 en 300 miljoen reukcellen en kan dus veel preciezer ruiken en ook veel meer verschillende geuren van elkaar onderscheiden.

Honden kunnen stereo ruiken

Ook een leuk verschil tussen de neus van de mens en van de hond, is dat honden stereo kunnen ruiken. Wij als mensen kunnen stereo horen, dat betekent dat we de richting van het geluid kunnen bepalen door ons hoofd te draaien. Honden kunnen dus stereo ruiken, door de verschillen in de rechter en linker neusholte. De hond voelt als het ware of de geur van links of rechts komt, op deze manier kan een hond bepalen waar de geur vandaan komt. Hierbij spelen de hersenen ook een belangrijke rol. Het gedeelte van de hersenen dat zich bezighoudt met geur is bij honden (10% van de hersenen) dan ook veel groter dan bij mensen (maar 1% van de hersenen).

Verschil in reukvermogen tussen hond en mens

Maar niet elke hond is hetzelfde. Om te beginnen neemt het reukvermogen af wanneer de hond net gegeten heeft, maar neemt het toe als de hond honger heeft. Ook geslacht kan een rol spelen. Een teefje is gevoeliger van geuren dan een reutje, vooral tijdens de loopsheid. Bij een mannetje is het weer zo dat castratie ervoor zorgt dat het reukvermogen afneemt. En als laatste speelt ouderdom, net als bij mensen, ook een rol bij het afnemen van het reukvermogen.

Je kan dus niet altijd mopperen als je hond aan elke bosje wil snuffelen, ze kunnen nou eenmaal zoveel ruiken, het maakt de wereld een stuk interessanter voor de hond dan voor ons mensen.

Meer Toby blogs