De leden van het Nederlandse koninklijk huis maken er geen geheim van groot hondenliefhebbers te zijn. Al generaties lang maken trouwe viervoeters deel uit van de adellijke familie. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste honden van koningin Wilhelmina, koningin Juliana, koningin Beatrix en koning Willem Alexander.

1. Wilhelmina and Swell.

Koningin Wilhelmina was een groot dierenliefhebster. Vanaf jongs af aan werd zijn op het paleis al omringd door de pony’s, rijpaarden en ezeltjes. Het lievelingsdier van Wilhelmina was echter een hond. In 1889 kreeg Wilhelmina de roodharige Ierse setter ‘Swell.’ Vanaf dat moment waren Wilhelmina en haar hondje onafscheidelijk.

Op haar 10e verjaardag kreeg Wilhelmina zelfs een schilderij van haar viervoeter cadeau. Het onderstaande portret van Swell is nog bijzonderder. Deze tekening is gemaakt door Wilhelmina zelf.

2. Juliana en N’Zara

In de jaren ‘70 kreeg Juliana een hondje genaamd ‘Fula N’Zara of the Congo’. Het hondje, (een Afrikaanse Basenji) werd beter bekend onder haar roepnaam Zara. Zara was een opvallend hondje. Basenji’s zijn een van de oudste hondenrassen ter wereld. Ze gaan graag hun eigen gang, zijn extreem nieuwsgierig en kunnen niet blaffen. De eigenzinnige Zara werd het lievelingshondje van Juliana.

Volgens het legendarische verhaal van oud-premier Dries van Agt, dronk Zara tijdens zijn bezoek aan het Paleis Soestdijk zijn kopje thee leeg op het moment dat Juliana zich omdraaide om de theepot weg te zetten.

Juliana vertoonde zich vaak in het openbaar met haar hondje. Ook stond Zara op de officiële foto van Juliana uit 1973 en op de kerstkaart van Juliana en Bernard uit 1985.

3. Beatrix en Joris

Dat ook Koningin Beatrix gek is op honden is overduidelijk; de liefde voor honden is er met de paplepel ingegoten. Op de onderstaande afbeelding wordt de kinderwagen van de kleine Beatrix in het Zwitserse Grindelwald getrokken door een Sint-Bernard hond (1939).

Samen met Claus had Beatrix vele honden, waaronder de dalmatiër Cleo, de golden retriever Buster, de teckel Arthus en de border terriërs Miss Pepper, Chip en Mac. Van alle honden was Beatrix’ lievelingshond misschien wel de golden retriever Joris. Wanneer Beatrix in 1963 het kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche koopt, verhuist Joris mee. Gedurende deze periode is Joris altijd aan haar zijde te vinden.

Onlangs Beatrix op haar 80ste verjaardag nog met haar zwarte labrador Asher.

4. Willem-Alexander en Nala

Ook Willem-Alexander speelde van kinds af aan al met honden. Op Villa Eikenhorst in Wassenaar woont de koninklijke familie momenteel samen met hun twee zwarte labradors Nala en Skipper.

Op 24 juni 2018 maakte de koninklijke familie via hun officiële instagram bekend dat Nala was bevallen van 7 puppy’s! Eén van de puppy’s blijft op Villa Eikenhorst wonen. Geïnteresseerde baasjes voor de overige puppy’s werden helaas teleurgesteld. Voor de overige puppy’s was direct na hun geboorte al een nieuw huis gevonden.

Meer Toby blogs