Van Picasso’s teckeltje Lump tot Andy Warhol’s Archie & Amos: over de jaren heen zijn honden de artistieke inspiratiebron geweest van menig kunstenaar. Hier volgt een chronologisch overzicht van 10 opmerkelijke kunstwerken waarin honden de show stelen.

1. Slapende hond met terracotta pot – Gerrit Dou 1650

Op dit schilderij heeft de Leidse schilder Gerrit Dou een 17e eeuws tafereel levensecht weten vast te leggen. Gerrit Dou werd geliefd door zijn ‘kaerslichten’, een techniek die hij van Rembrandt van Rijn leerde. Gerrit Dou’s specialiteit van de licht- en donkertechniek is ook te vinden in het contrast tussen de zachte, witte vacht van het slapende hondje en de onverlichte achtergrond in dit schilderij.

 2. A friend in need – Cassius Marcellus Coolidge (1903)

Dit opvallende kunstwerk werd oorspronkelijk geschilderd om reclame te maken voor sigaren. In opdracht van een Amerikaans reclamebureau schilderde Cassius Marcellus Coolidge tussen 1894 en 1903 een serie van 16 olieverfschilderijen met pokerende honden. Er wordt vaak naar de schilderijen verwezen in Amerikaanse popcultuur. Zo komen de pokerende honden terug in de Pixar animatiefilm Up, zijn ze te vinden in Yosemite Sam’s casion in the Looney Tunes en hangt een van Coolidge’s schilderijen in de woonkamer van Roseanne in de gelijknamige TV show.

3. Itzcuintli Dog with Me – Frida Kahlo (1938)

In dit zelfportret is de Mexicaanse surrealistische kunstenaar Frieda Kahlo afgebeeld met een van haar Itzcuintli hondjes. Deze honden zijn verwant aan haarloze Chihuahuas. Hun ras is zeldzaam en kan worden teruggeleid tot hondenrassen ten tijde van het Azteekse rijk. Kahlo omringde zich vaak door dieren. Uit een X-ray van dit schilderij bleek dat er op het originele schilderij vogels, planten en een meer afgebeeld stonden.  Deze zijn later vervangen door de grijze tinten in dit sombere zelfportret.

4. Le Chien – Pablo Picasso (1957)

Naast zijn liefde voor vrouwen had Pablo Picasso ook een uitgesproken liefde voor honden. In het bijzonder voor ‘Lump’, zijn gladharige teckel. Lump is op verschillende van Picasso’s schilderijen vereeuwigd. Zo ook met deze simplistische tekening waar Picasso Lump op primitieve wijze in een enkele lijn toch zeer treffend weet uit te beelden.

5. The Dog – Alexander Calder 1958

Met een beetje verbeelding zie je in het werk van de bekendste beeldhouwer uit de Amerikaanse geschiedenis een abstracte weergave van een hond. Het werk is een van Calder’s eerste grote gereconstrueerde mobiles. ‘The Dog’ van Alexander Calder is te vinden in het  beeldenpark van het Openluchtmuseum voor Beeldhouwkunst Middelheim in Antwerpen.

6. Archie & Amos – Andy Warhol 1976

Net als Picasso had ook Andy Warhol een teckel, genaamd Archie. Andy nam Archie overal mee naar toe, van kunstshows tot chique restaurants. Ook tijdens interviews zat Archie steevast op Warhols schoot en richtte Warhol zich tot Archie wanneer hij een vraag niet wilde beantwoorden. Drie jaar later kocht Warhol nog een teckel: Amos. Na de komst van Amos kwam ook een einde aan de uitstapjes van Archie en Warhol. De honden hielden elkaar vanaf dat moment voornamelijk gezelschap in het appartement van Warhol in New York.

7. Dog – Jean-Michel Basquiat (1982)

In dit werk van Basqiuat is een straathond op agressieve, haast demonische wijze uitgebeeld.  Het beest sluipt met ontblootte boventanden door de nacht. De snelle werkwijze en het explosieve kleurgebruik zijn typisch voor Basqiuat, die van origine een graffitikunstenaar was. Ook de betonachtige ondergrond verwijst naar de muren die in de straten van New York City als Basquiat’s doek dienden. Deze hond kun je s’ nachts beter niet tegenkomen!

8. Barking Dogs – Keith Haring 1989

Dansende en blaffende honden komen herhaaldelijk terug in de werken van Keith Haring. De abstracte weergave van dit figuur is een van de meest herkenbare handelsmerken van de kunstenaar. Haring’s werk is gemakkelijk te herkennen door zijn gebruik van primaire kleuren en cartooneske figuren die met dikke zwarte strepen zijn omlijnd. Op het eerste gezicht lijken de figuren van Haring vrolijk en zelfs kinderlijke afbeeldingen. De figuren staan echter vaker symbool voor donkere politieke of sociale thema’s.

9. ‘Puppy’ door Jeff Koons 1992

De Puppy van Jeff Koons is misschien wel het meest opmerkelijke kunstwerk in dit rijtje. Het werk bestaat uit een 45 meter hoge armatuur van een West Highland Terrier, begroeid met 70 000 verse bloemen. In de Puppy zit een irrigatiesysteem dat de bloemen iedere 24 uur moet voorzien van water. De puppy van Jeff Koons staat prominent bij de ingang van het Guggenheim museum in Bilbao. Ondanks zijn kolossale vorm geven de combinatie van de puppy en de duizenden bloemen het werk een schattige en ongecompliceerde uitstraling.

10. ‘Balloon Dog’ door Jeff Koons 1994

Nog een Jeff Koons. De ‘Balloon Dog’ van Jeff Koons is een van de duurste werken ooit verkocht van een nog levende kunstenaar. Op de veiling werd de oranje Balloon Dog voor $58.4 miljoen dollar verkocht aan een anonieme beller. Naast de blauwe en oranje zijn er ook nog een unieke rode, gele en magenta versie van de hond op de markt.  Net als de ‘Puppy’ zorgt de 3 meter hoge, extreem gepolijste hond bij het publiek voor een echt ‘WOW’-effect. Ook getuigt het werk van vakmanschap: de hond is uit één stuk roestvrij staal gemaakt.

Meer Toby blogs