Onze huishond was ooit wild. De domesticatie van de hond heeft waarschijnlijk zo’n 14.000 tot 15.000 jaar geleden plaatsgevonden in het Verre Oosten. Honden werden vooral gebruikt als hulpmiddel voor boeren en bij de jacht. Door de eeuwen heen werd de hond echt een dier dat bij de mens hoorde.

De mens had de hond voor steeds meer dingen nodig en ging dan ook proberen om honden te fokken op speciale raskenmerken. Kleine honden om in konijnenholen te komen, lenige honden om het vee bij elkaar te houden en sterke honden als waakdieren. Er zijn dan ook heel veel hondenrassen die al duizenden jaren geleden zijn ontstaan, hieronder zie je er 4.

Chihuahua

Je zal verwachten dat een hond zo klein pas recent is gefokt omdat wij mensen dat zo schattig vinden. Maar niets is minder waar, dit pittige kleine hondje is het oudste hondenras van het Amerikaanse continent. Al voordat Columbus in Amerika aankwam, liep de Chihuahua hier rond. In 1880 werden de hondjes ontdekt door Amerikaanse toeristen die naar Mexico gingen, ze kochten de hondjes over van de indianen.

Dingo

Een ras dat nu niet meer als huisdier kan worden gehouden is de Dingo. Waarschijnlijk is de Dingo zo’n 5000 jaar gelden door mensen als huisdier meegenomen naar Australië, intussen zijn ze echter weer verwilderd en hebben ze een leefwijze ontwikkeld die erg lijkt op dat van de wolf. Vroeger gebruikten de oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aboriginals, de Dingo als huishond. Zo waren de Dingo’s onder andere nuttig voor bij de jacht.

Saluki

De Saluki, of Perzische windhond, is afkomstig uit het vroegere Perzië. Hier werd de Saluki ingezet als jachthond. Er is Perzisch aardwerk gevonden uit 4200 voor Christus waarop al Saluki’s stonden afgebeeld. Ook farao’s jaagden graag met Saluki’s, in Egyptische graftombes zijn dan ook graven van gemummificeerde Saluki’s aangetroffen.

Malamute

De Alaskan Malamute is een hondenras dat is vernoemd naar een Eskimo stam in Alaska, de Mahlemuts. Dit grote hondenras werd voornamelijk gebruikt als sledehond, om sleden met zware vrachten te verplaatsen. Uit bronnen blijkt dat de hond zo’n 2000 tot 3000 jaar gelden ontstaan is.

Meer Toby blogs